Володимир Лапа прозвітував про результати діяльності Держпродспоживслужби у 2016 році

Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа у п’ятницю, 3 березня 2017 року, представив публічний звіт про підсумки діяльності Держпродспоживслужби у 2016 році.

Під час виступу Голова зазначив, що Держпродспоживслужба приступила до виконання функцій у квітні 2016 року. За цей час було сформовано 573 територіальних органів, які наразі проходять реорганізацію, у результаті якої кількість терорганів із статусом юридичних осіб скоротиться до 25.

При Держпродспоживслужбі створено Громадську раду, сформовані всі колегіальні органи.

У Службі впродовж минулого року проведено 20 конкурсів, із них на зайняття вакантних посад керівництва територіальних органів – 12. Усього для участі в конкурсах було зареєстровано 228 кандидатів, з яких на зайняття посад керівництва територіальних органів – 112 осіб. Протягом 2016 року завершено конкурси на зайняття посад начальників головних управлінь в 21 області та місті Києві.

«Фактично ми повністю укомплектували кадрами центральний апарат, сформовано керівний склад головних управлінь. Тепер потрібно якісно посилити територіальні органи на рівні спеціалістів», - зазначив Голова.

За його словами, торік Держпродспоживслужба розпочало процес державної реєстрації потужностей, і станом на сьогодні до відповідного реєстру внесена інформація про понад 140 тис. операторів потужностей.

Особлива увага приділялася роботі з диверсифікації ринків збуту української продукції та проведенню переговорів із доступу продукції на світові ринки:

-          КНР (молокопродукти, м'ясо птиці, шрот соняшниковий, ріпак, пшениця, сорго, шрот соєвий, жом буряковий, черешня, яблука, лохина);

-          Йорданії, Єгипту (яловичина);

-          Сербії, Японії, Канада, Сінгапуру, Корея, США (м'ясо птиці);

-          ЄС. Зараз право експорту на ринки ЄС мають 275 вітчизняних підприємств, із них 93 – підприємства, які виробляють харчову продукцію, решта – продукцію нетваринного походження;

-          До В’єтнаму, Малайзії, Індонезії та Індії були надіслані аналітичні інформаційні  матеріали для проведення аналізу фітосанітарного ризику по яблукам і лохині;

-          Опрацьовано питання розширення переліку сільськогосподарської продукції, дозволеної для імпорту в Індонезію. У результаті розширено дозволену сільськогосподарську продукцію до 16 типів.

За словами Володимира Лапи, торік державними фітосанітарними інспекторами проведено фітосанітарний контроль імпортованих в Україну 67,5 млн. од. садивного матеріалу, 86,2 млн од. зрізу квітів, майже 855 тис. т овочів та фруктів, 16,2 тис. м3 та 2,9 тис. т лісо- та пиломатеріалів та ін. Також здійснено фітосанітарний контроль для експорту 40,6 млн т зернових культур та 3,6 млн. т олійних культур. При проведенні фітосанітарного контролю виявлено 46 випадків зараження продукції небезпечними шкідниками. За результатами проведеної роботи у 2016 році направлено 225 нотифікаційних повідомлень з приводу невідповідності вимогам об’єктів регулювання фітосанітарним вимогам.

Торік видано 6372 висновків держсанепідекспертизи, 610 дозволів (санітарних паспортів) на роботи з радіоактивними речовинами, 5265 погоджень на викиди забруднюючих речовин у повітря тощо.

Володимир Лапа також наголосив, що у 2016 році спостерігалося погіршення санітарно-епідемічної ситуації, пов’язаної з реєстрацією випадків гострих кишкових інфекційних захворювань. У 2016 році працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 142 спалахів кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 2877 осіб, у тому числі 1374 дитини (47,8 %).

Голова Держпродспоживслужби також наголосив, що на базі м. Києва та Київської області впроваджується пілотний проект, який передбачає проведення процедури відеофіксації під час проведення заходів державного контролю та нагляду, які відносяться до сфери повноважень Держпродспоживслужби. Такі кроки здійснюються в рамках реалізації державної антикорупційної політики в Україні. Планується, що цей проект буде поширений на всю територію України уже до кінця поточного року.

 

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів