Методи годівлі лактуючих свиноматок

На продуктивність свиноматок і прибутковість стада впливає багато факторів, але неадекватні програми годівлі є основними причинами проблем із високою втратою свиноматок і низькою продуктивністю. Основне завдання годівлі високопродуктивних свиноматок полягає в мінімізації негативного балансу поживних речовин (енергії та білка) під час лактації, щоб звести до мінімуму короткострокові і довгострокові проблеми репродуктивної функції.

Лактуючій свиноматці необхідні енергія та поживні речовини для підтримання тканин тіла й вироблення молока. Надмірно негативний баланс поживних речовин під час лактації можна звести до мінімуму, збільшивши споживання корму свиноматками або, з меншим ефектом, збільшивши концентрацію поживних речовин у раціоні. Розуміння різних факторів, що впливають на потреби в поживних речовинах і споживання корму, може допомогти в розробці успішної програми годівлі свиноматок у період лактації.

Апетит у лактуючої свиноматки найнижчий відразу після опоросу, але він поступово підвищується до третього тижня лактації. Загальновизнано, що максимізація споживання корму в період лактації є обов’язковою й має бути основною метою системи годівлі. Однак багато зоотехнологів воліє застосовувати обмежувальну програму годування, за якою поступово збільшують дозу корму для свиноматок протягом перших 5–7 днів після опоросу перед переходом на режим годування досхочу (ad libitum).

У порівнянні із системою годування досхочу, яка надає свиноматці можливість повноцінної годівлі протягом 24 годин після опоросу, системи годування з обмеженням дози корму скорочують споживання корму свиноматками до 15 % в перший тиждень лактації. Але відомо, що свиноматки не компенсують низький рівень годівлі в перший тиждень після опоросу за рахунок споживання більшої кількості корму на пізнішому етапі лактації, а отже, втрачають більше маси тіла, й у результаті поросята мають нижчу вагу на момент відлучення.

Свинарі, які практикують обмежувальний метод годівлі свиноматок, виходять з побоювань, що годування їх досхочу призведе до перегодовування, що спричинить мастити, зниження молочності, діарею в поросят, запори у свиноматок та ефект «плато», коли свиноматка достигне рівня споживання корму 4–5 кг і зупиниться на ньому до кінця лактації. Однак дані показують, що зменшення споживання корму на будь-якому тижні лактації через нав’язане обмеження або через поганий апетит свиноматки збільшує втрату її ваги та знижує її репродуктивну ефективність після відлучення. Скорочення споживання корму навіть на один день збільшує шанси вибракування свиноматки на 50 %.

На підставі наведених вище даних для отримання максимальної молочної продуктивності рекомендується годувати свиноматок у період лактації без обмежень — як мінімум два, а краще три рази на день, щоб корм завжди був для них доступний. Під час лактації свиноматка зазвичай у середньому споживає від 4 до 6,8 кг корму на день. Ця кількість буде залежати від стану її тіла, складу раціону, споживання корму на ділянці очікування, наявності води й температури навколишнього середовища в приміщеннях для опоросу.

Метою програми годування повинно бути максимальне збільшення виробництва молока й обмеження втрати свиноматками білкової маси.

Докладніше про це читайте в березневому (№ 3, 2021) номері журналу та на сайті в матеріалах наших партнерів.

http://www.ait-magazine.com.ua/sites/default/files/hogslat_12.pdf