Кілограм за 1000 євро: як роблять найдорожчий сир у світі

Ферма у Сербії, яка займається виробництвом сиру, продає його лише 15 кілограмів у рік. Все тому, що цей сир, напевно, найдорожчий у світі, і вартує він 1000 євро за кілограм. Про це розповідає ВВС.

“Цього не робить ніхто у світі, і ніхто не міг би цього робити – це сир із ослиного молока. Ця тварина дає менше літра молока на день. У ньому мало казеїну, тож це молоко погано загусає. Однак наш технолог зумів вирішити цю проблему. Завдяки цьому ми виробляємо найбільш рідкісний і найдорожчий сир на світі. Ціна – 1000 євро за кілограм”, – розповідає директор заповідника Засавіца Слободан Сіміч.

Ослине молоко змішують із козячим – це і дозволяє зробити сир. Делікатес, кілограм якого коштує аж 1000 євро, купують в основному іноземці та туристи.

У Сербії роботу віслюків у господарствах все частіше виконує техніка. Це стадо живе у заповіднику Заставіца. Тут їх почали доїти у 2012 році. Ослине молоко – чудовий засіб від бронхіту, астми та інших хвороб, для відновлення системи.

“Старі люди ніби знову п’ють материнське молоко, коли п’ють ослине молоко”, – додає Слободан Сіміч.

Наукового підтвердження цих слів немає, однак ООН вважає віслюкове молоко чудовим замінником коров’ячого.

Джерело: https://agronews.ua